Skip to main content

Wits Zuid

By 3 mei 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

Wits Zuid

Het langetermijngeheim van Wits Zuid

De Schijndelse Paul en Koen van Schaaijk vieren dit jaar het 80-jarig bestaan van hun bedrijf Wits Zuid. Waar ze vroeger vooral een schildersbedrijf waren, zijn ze tegenwoordig toegelegd op onderhoud in de breedste zin van het woord. In opdracht van woningcorporaties, vastgoedeigenaren, vve’s en bedrijven in zorg en onderwijs verzorgen ze periodiek onderhoud en voeren ze renovatie-, isolatie- en verduurzamingsprojecten uit. “Het geheim achter ons succes? Dat zijn de langdurige samenwerkingen met opdrachtgevers, leveranciers en personeel. Zonder er geforceerd mee bezig te zijn, focussen we allebei op langetermijnrelaties”, aldus de heren.

ONS - Wits Zuid

Zelf en toch samen

Vader Paul kwam in 1986 bij het bedrijf, toen nog in handen van de heren Verstegen en Van de Put, wiens voorgangers het 80 jaar geleden opgericht hebben. “In 1999 verkocht meneer Van de Put het bedrijf aan Wits Groep, een organisatie die landelijke dekking zocht”, legt vader Paul uit. “In 2008 gingen we zelfstandig verder en werd ik eigenaar van Wits Zuid, gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. Wits Zuid is één van de 7 zelfstandige bedrijven binnen Wits Vastgoedonderhoud Nederland. Ieder staat op zichzelf, maar we delen ons dienstencentrum in Drachten en ook de strategie bepalen we in overleg met elkaar.”

In 2012 kwam zoon Koen aan boord, om na vier jaar mede-eigenaar te worden. “Ik heb inmiddels de meerderheid van de aandelen, maar in de praktijk doen we het voorlopig nog samen”, vertelt hij. “Mijn vader en ik zijn het niet altijd eens, maar zolang we elkaar in balans houden hoeft dat ook niet. Pa blinkt uit in kennis en ervaring, ik zorg voor een portie vernieuwing op z’n tijd. Digitalisering bijvoorbeeld staat hoog op mijn agenda en momenteel ben ik bezig met een nieuw ERP-systeem. Bijblijven is mijn hoofdtaak!”

Goed voor mensen

Wits Zuid houdt van mensen helpen. Sterker nog: dat is hier zo normaal dat ze er niet meer bij stil staan. “Het klopt inderdaad dat we al een hele tijd een leerbedrijf zijn en samenwerken met Weener XL in ‘s-Hertogenbosch. Wij zijn PSO trede 3 gecertificeerd, waarmee we aantonen dat we ons inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo hebben we hebben diverse leerlingen, mensen met een lichamelijke beperking en statushouders in dienst. Pas nog hebben we een oudere man opgeleid tot schilder en onze magazijnman kwam binnen op 62-jarige leeftijd.

Veel van ons personeel is al decennia lang bij ons. We hebben diverse jubilarissen die bijna 50 jaar in dienst zijn, en ook een paar mensen die hier al 40 jaar werken. En zijn medewerkers eenmaal met pensioen? Dan nodigen we ze nog steeds uit op feestjes. Sommigen komen zelfs al langer op personeelsfeesten dan dat ze hier gewerkt hebben!”

Schijndel de beste

Ook in externe samenwerking zoeken Paul en Koen steeds vaste ketenpartners op. “Hebben we iemand nodig voor voegwerk, spouwmuurisolatie, verwarmingsinstallaties, werkzaamheden aan de dakgoot of iets anders dat we niet zelf doen, dan bellen we lokale partners als Flip van Dijk, Van Thiel Optimaal en Omega. We doen ook veel voor woningcorporatie Woonmeij. Ook al zijn we van oorsprong een Rosmalens bedrijf en naast ONS-lid ook lid van de ondernemersvereniging in ‘s-Hertogenbosch, het allerliefst werken we in Schijndel. Ja, hier liggen toch onze roots hè.”

Wits Zuid
Paul en Koen van Schaaijk
Speldenmakerstraat 1 ’s-Hertogenbosch
wits.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Capture by Rosan
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl