Skip to main content

Winery & Herbs

By 18 januari 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

Winery & Herbs

Duurzaam genieten bij Winery & Herbs

Vergaderingen, feesten en partijen hebben door de coronamaatregelen al even niet kunnen plaatsvinden. Maar rondleidingen geven door de tuin, wijnproeverijen organiseren en zelfgeproduceerd lekkers verkopen in de winkel? Dat kon Geert Hermans van wijn- en kampeerboerderij Winery & Herbs gewoon blijven doen! Ook de camping is deze zomer deels open geweest. En omdat Geert tussen de bedrijven door nog wat tijd over had, ontwierp hij ook nog even een duurzame toilet-douche-unit voor op de camping, samen met andere Schijndelse ondernemers. Maak kennis met deze bezige bij.

Wijnboer zonder reukvermogen

“2020 kenmerkt zich door sprinten en stilstaan”, begint Geert. “Begin maart kreeg ik eerst zelf corona, waar ik nog steeds naweeën van heb. Sinds vier weken stop ik mijn neus dagelijks in een pot mosterd of glas wijn en eindelijk merk ik nu dat mijn geur terugkomt! Moe was ik ook wel, maar gelukkig kreeg en krijg ik continu hulp van mijn vrouw, de vrijwilligers en de studenten die bij ons actief zijn. Op de zaak heeft het dus nooit stilgestaan. Ook toen we afwisselend open en dicht moesten deze zomer, hebben we ons continu gefocust op wat nog wél kon. Zo hebben we sinds twee jaar een camping, wat nog niet iedereen weet. Kamperen past perfect in ons concept van ruiken, proeven, voelen en ervaren. Veel campinggasten namen weer deel aan onze workshops, genoten al fietsend of wandelend van de mooie omgeving en gingen naar huis met onze eigengemaakte wijn.”

Lekkers van het land

“We zijn nu tien jaar bezig en produceren hier 80 duurzame producten. Onze wijnen, zonder toevoegingen en gemaakt van onbespoten druiven, zijn populair. Ook de gele frambozenjam, vlierbloesemsiroop en friszure tirnillepasta zijn hardlopers in de winkel. Alles is handwerk. We telen alle vruchten zelf en maken er producten van op een natuurlijke manier. We beregenen onze groentetuin met opgevangen regenwater, gebruiken geen kunstmest en maken onze eigen compost van snoeiafval. Bij de start hebben we meteen houtwallen gezet, zonnepanelen gelegd en meer dan 500 soorten planten geplant, wat de biodiversiteit ten goede komt en ervoor zorgt dat we niet hoeven spuiten om insecten de baas te blijven. Het is dat de woorden voedselbos en kringlooplandbouw tien jaar terug nog niet bestonden, maar het komt op hetzelfde neer.”

Regionale samenwerking

“Ik werk veel samen met anderen, waarbij vernieuwing en milieu eigenlijk altijd centraal staan. In mijn baan bij ZLTO, waar ik twee dagen per week werk als business developer Agri & Food, ben ik momenteel bezig met een robot die onkruid weghaalt. En ook als eigenaar van Winery & Herbs ben ik continu bezig met samenwerking en innovatie. Zo verkopen we in onze winkel ook streekproducten van andere ondernemers, net zoals onze producten ook elders verkocht worden. Een ander voorbeeld is de kant-en-klare sanitairunit, die ik dit jaar ontwikkelde samen met Schijndelse jongens die ik op een beurs ontmoette. Ik had een nieuwe toiletvoorziening nodig voor onze camping, we zijn gaan tekenen en inmiddels staat er een heus prototype gemaakt van gerecycled plastic. Alle onderdelen komen uit Schijndel, tot en met de warmtepompboiler en vol geautomatiseerde legionella-installatie aan toe. Alleen een groen dak kon ik hier niet vinden, dat is Haaren geworden. Een herplaatsbaar en volledig recyclebaar sanitairgebouw dat in elke kleur gemaakt kan worden en binnen een uur op jouw plek staat? Ja, ik denk dat dat wel toekomst heeft!”

Winery & Herbs
Geert Hermans
Boxtelseweg 23
wineryandherbs.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Winery & Herbs
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl