Skip to main content

Voets & Donkers Koeltechniek

By 16 juni 2020januari 11th, 2022Ledenverhalen

Voets & Donkers

Topsportmentaliteit

Als Marc rechtsaf wil, wil Peter eerst even de routekaart bekijken. Wil Peter een idee goed doordenken en de voors en tegens bespreken? Dan is Marc al om. “Juist doordat we niet hetzelfde zijn, gaat het al jaren zo goed”, vertelt Peter. “Marc is best impulsief, ik ben berekender. Die combi geeft succes.”

Samen met Marc Voets staat Peter Donkers aan het roer van het internationaal actieve Voets & Donkers Koeltechniek en Luchtbehandeling. Weten wat buslijn 156 te maken heeft met Peters loopbaan? En wat de mensen van Voets & Donkers gemeen hebben met een team topsporters? Lees snel verder.

Voets & Donkers - Peter Donkers

Van monteur tot directeur

“Mijn loopbaan begon in de jaren tachtig, in de bus van Schijndel naar Eindhoven”, begint Peter. “Ik studeerde chemische procestechnologie aan de TU en viel op weg naar school voor Ciske Voets, Marcs nichtje en mijn huidige vrouw. Via Ciske en haar vader Jan kwam ik in aanraking met het toenmalige Gebr. Voets, ik verdiende er wat bij als hulpmonteur. Even later stopten Jan en Ad met het bedrijf. Ads zoon Marc wilde het wel overnemen en zocht nog een compagnon. Drie keer raden wie dat werd”, lacht Peter. “Ik was 24, zag de zakelijke potentie en met een portie jong bloed aan boord werd het bedrijf omgedoopt tot Voets & Donkers Koeltechniek. Privé groeiden Ciske en ik naar een gezin met vier kinderen. Marc en ik gingen in de loop der jaren van 7 naar 50 medewerkers.”

Steenkolen Engels

“We gingen al vrij snel de wereld over. Toen de cd-industrie nog booming was, maakten we namelijk clean air units voor productiemachines van cd’s. Inmiddels doen we 80% van onze zaken in Nederland, de overige 20% vindt elders ter wereld plaats”, legt Peter uit. “We maken geavanceerde luchtbehandelings- en koelinstallaties voor de foodindustrie, argo en farmacie. Zo bouwen we bijvoorbeeld bijna alle kaasrijpingsinstallaties die in Nederland worden gebruikt door zuivelbedrijven. Ook in Ierland – en zelfs in Tasmanië, waar ze ‘Europese kazen’ maken – hebben we deze installatie gemaakt. In Zweden leverden we warmtepompinstallaties voor een nieuwe verwerkingsfabriek voor sla, en voor Nigeria Breweries verzorgden we cleanroom installaties. Ondanks mijn gebrekkige Engels lukt het prima om ver weg te verkopen!”

Ondernemen is topsport

“’Kunnen we niet gewoon iets simpels maken?’, vraagt een van onze mensen wel eens zuchtend. Maar uiteindelijk weten ook zij dat juist het feit dat we niet altijd voor de makkelijkste weg gaan, ons brengt waar we staan. Wij zijn een kleine Schijndelse club, onze concurrenten zijn vaak multinationals. Elke dag is een wedstrijd, en we winnen niet door gewoon te spelen. We moeten dagelijks uitblinken! Toen we begonnen, hadden we zoiets van ‘als we ons toch eens konden meten met de grote jongens’. Jaren later kunnen we trots constateren dat we dat kunnen. Buiten de regio zijn we bekender dan in ons eigen Schijndel, wat meteen een van de redenen is dat we voetbalclub WEC sponsoren. Ook dichtbij huis liggen nog kansen genoeg!”

Voets & Donkers
Peter Donkers & Marc Voets
Nobelweg 8
voetsdonkers.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Voets & Donkers Koeltechniek
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl