Skip to main content

Van Swaay Duurzaam Hout

By 7 oktober 2020januari 11th, 2022Ledenverhalen

Van Swaay Duurzaam Hout

Generatiedenken bij Van Swaay Duurzaam Hout

Hoe maken we de wereld mooier en toekomstbestendig? Hoe helpen we elkaar beter en sterker te worden? Als bijna 130 jaar oud familiebedrijf, met inmiddels de vierde generatie aan het roer, is langetermijndenken de norm bij Van Swaay Duurzaam Hout. Sanne van Swaay vertelt over gezamenlijke verantwoordelijkheden, hernieuwbare grondstoffen en duurzame relaties. “We willen iets achterlaten waar onze kinderen mee verder kunnen!”

Van Swaay Duurzaam Hout

Houten paplepel

“Onze overgrootvader startte ooit in Den Bosch, tegenwoordig zitten we alweer 44 jaar in Schijndel”, gaat Sanne verder. “Mijn zus Tessa kwam 18 jaar geleden in de zaak, ik 10 jaar geleden en 6 jaar terug sloot ook onze broer Jan aan. Van Swaay zit al sinds het begin in de verduurzaming van hout. Ik vind het speciaal dat wij zoiets moois mogen voortzetten. We ervaren alle drie dezelfde verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Onze belangen en intenties zijn gelijk, dat werkt fijn.”

Familieoverleg

“Naast het afstemmen van strategische beslissingen maken we ook afspraken over de zachte kant van het werk. Zo herijken we eens per jaar het familiestatuut, opgesteld door onze moeder. Wat vinden we van de balans tussen verantwoordelijkheid en aantal werkuren per week? Mogen we hiernaast andere bedrijven opzetten en hoe gaan we ermee om als een van ons straks zijn zoon of dochter voordraagt als superheld maar de anderen dat minder zien zitten? Onze kinderen zijn nu nog klein, maar richtlijnen moet je juist opstellen op een moment dat het nog niet speelt.”

Duurzaamheidsketen

“Al hebben we natuurlijk een luxe uitgangspunt met hout als product, ik ben trots op onze rol in de duurzaamheidsketen”, gaat Sanne verder. “We staan bekend om onze innovatieve houtoplossingen en kijken daarbij altijd naar de toepassing van houtsoorten en de beste combinatie van hout met andere materialen. Neem nou ons damwandproduct H2H, waarvoor we ruim 10 jaar geleden al een Cradle to Cradle certificaat behaalden. Bij deze houten waterafscheiding is alleen het bovenste stukje tot en met de lucht-waterlijn, ongeveer 10 tot 15% van het complete product, van reststukken hardhout gemaakt. Daaronder is naaldhout gebruikt. En toch gaat het hele product 25 jaar mee, net zo lang als het tropisch hardhout. Onze oplossing is simpel maar sterk, en bovendien goedkoper en milieuvriendelijker.”

Doe maar dichtbij

“Ook in onze relaties staat duurzaamheid centraal. Onze insteek is dat we over 50 jaar nog zaken doen met huidige klanten en leveranciers. Continuïteit komt de kwaliteit gewoon altijd ten goede! Ook omdat het wel zo fijn schakelt en efficiënt is – je hebt bijvoorbeeld korte rijafstanden en spreekt dezelfde taal – zoeken we altijd een partner in de buurt. Zo werken we bijvoorbeeld samen met Houtindustrie Schijndel en leverden we recent palen voor hopvelden bij de Schaapskooi.”

Toekomstopgave

“Bij alles wat we doen, is het steeds de uitdaging iets te maken dat langer meegaat dan de tijd dat het hout erover doet om te groeien. Hout is de enige hernieuwbare grondstof die we hebben en speelt dus in de toekomst een alsmaar groter wordende rol. Als we het goed doen, kunnen we er oneindig op leven. Lijkt me een mooie doelstelling voor ons!”

van Swaay Duurzaam Hout
Tessa, Sanne en Jan van Swaay
Vlagheide 2
vanswaay.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: van Keulen Techniek
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl