Skip to main content

RJ Networks & Security

By 7 juli 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

RJ Networks & Security

De 88 rechterhanden van RJ Networks & Security

Hun installaties vind je dichtbij huis, zoals in ons eigen Elde College. En ook verder weg, zoals in het distributiecentrum van bol.com en alle Jumbo filialen van Nederland en België, zijn teams van RJ Networks & Security aan het werk geweest. “Ik kan geen tien minuten op de snelweg zitten zonder dat ik een pand passeer waar we een datanetwerk of beveiligingsinstallatie mogen of mochten realiseren”, vertelt eigenaar Roel Jansen trots. “Ons succes zit hem niet zozeer in wát we doen, maar in hóe we het doen. Ja, ik durf hardop te zeggen dat onze werkwijze aardig uniek is.”

ONS - RJ Networks - Roel Jansen

Twee linkerhanden

“Twintig jaar geleden begon ik in Schijndel. Met mijn eigen linkerhanden en vier handige technici voor de uitvoering. Inmiddels zijn we met 45 man, de flexibele schil niet meegerekend, en bevinden de meeste opdrachten zich buiten Schijndel. Voor grote elektrobedrijven als Kuijpers en Strukton zijn we het verlengde op het gebied van data en beveiliging. Omdat wij de snel veranderende technische ontwikkelingen op de voet volgen, hoeven zij intern niet up-to-date te blijven en kunnen ze alles aan ons overlaten. Via aannemers en technische partners komen we regelmatig binnen bij opdrachtgevers als Jumbo, bol.com en andere mooie bedrijven. Gemiddeld lopen er zo’n 25 projecten tegelijk en werken we met twee mensen per project.”

Groeien met zelfsturende teams

Op de vraag hoe het bedrijf zo hard gegroeid is, antwoordt Roel meteen: “Dat komt doordat ik het bedrijf in 2016 heb omgezet naar vier zelfsturende teams. Deze teams zijn kleine bedrijfjes an sich, die hun eigen acquisitie doen en een eigen klantenkring en medewerkers hebben. Zie het als one-stop-shop, waarbij ieder team zich richt op een bepaald soort projecten. Hoe meer je mensen verantwoordelijk maakt, hoe creatiever ze worden. En hoe harder je valt, hoe zeerder het doet en hoe meer je leert. Daar geloof ik heilig in.”

Daarnaast doen ze bij RJ Networks & Security veel aan opleiding, met name op het gebied van soft skills. “Als hier iemand begint als hulpmonteur, vind ik het ‘t mooist als hij zich door ontwikkelt tot projectcoördinator, of het maximaal haalbare voor hem of haar. Zodra we niet meer groeien, stopt onze ontwikkeling. Dat geldt zowel voor bedrijven als mensen. ‘Roel, je bent ze aan het opleiden voor de concurrent’, hoor ik wel eens. Nou, dat zie ik anders. Sterker nog: als we zo doorgaan, komen ze van de concurrent naar ons toe!”

Chef loslaat

“Ik heb de moeilijkste baan van allemaal, ik mag me nergens mee bemoeien…”, gaat Roel verder. “Ik ben dus bezig met de langere termijn. Wat willen we over vijf jaar en wat is daar nú voor nodig? Zo zei ik twee jaar terug dat ik wilde uitbreiden zodat we naar eigen vestigingen voor teams kunnen. Pas geleden tekende ik het huurcontract voor een nieuw pand in Breda, dat op 1 september 2021 opent. Een deel van een van onze teams gaat daarheen, met als vestigingsleider iemand die hier 12 jaar terug als monteur begon. Aan hen de taak daar nieuw personeel te zoeken en meer regionaal te gaan werken; dat is veel efficiënter dan alles vanuit Schijndel doen. Natuurlijk is het voor mij ook afwachten hoe het gaat lopen en had ik nu met corona alle redenen om het niet te doen, maar ik doe het toch. Juist omdat ik niet kijk naar de waan van de dag maar mijn hoofd een paar jaar verder zit, heb ik er alle vertrouwen in.”

RJ Networks & Security
Roel Jansen
Nobelweg 12
rjns.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Joris Buijs
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl