Skip to main content

ONS in de MooiSchijndelKrant

By 9 februari 2022maart 1st, 2022Nieuws

ONS in de MooiSchijndelKrant

Laten we elkaar eerst maar eens gaan zien

De verwachting is dat het normale leven de komende tijd weer op gang komt. Dat betekent dat ONS eindelijk weer kan opstarten met haar vertrouwde activiteiten. Het komt op een goed moment, want er valt wat in te halen. Schijndelse ondernemers hebben de behoefte om juist nu met elkaar te klankborden. DeMooiSchijndelKrant gaat daar een handje bij helpen. Samen organiseren we dit jaar een aantal gesprekken met lokale ondernemers om te praten over onderwerpen van betekenis. Om de serie af te trappen, sprak MooiSchijndel alvast met ONS-voorzitter Berry van der Velden en bestuurslid Willem Wouters. Samen met hen kijken we terug en blikken we vooruit.

ONS in DeMooiSchijndelKrant

Bijeenkomsten

De ondernemersvereniging telt iets meer dan 200 aangesloten bedrijven. Ook de afgelopen twee jaar is dat aantal stabiel gebleven, wat aangeeft dat de behoefte aan een netwerk onverminderd hoog is. “Bijeenkomsten zijn natuurlijk het belangrijkst voor ons. Het netwerken. Het praten over wat je als ondernemer bezighoudt.”, vertelt Willem. “Het gaat van koetjes en kalfjes over tot zaken. Iedereen wil zijn of haar verhaal kwijt. Klankborden met elkaar, advies krijgen om er daarna wat mee te doen. Het werkt inspirerend. Tijdens de laatste bijeenkomst aan het eind van de zomer was dat meteen merkbaar. Het was druk en mensen hadden er veel zin. Daarna stopte het helaas weer…”

Belangen van ondernemers

Naast de bijeenkomsten om te netwerken, maakt ONS zich sterk voor de belangen van ondernemers. Op dat gebied zijn er de laatste jaren veel veranderingen geweest. “De totstandkoming van de gemeente Meierijstad, de samenwerking met de ondernemersverenigingen uit Sint-Oedenrode, Veghel en Erp in het Platform Ondernemend Meierijstad en de fusie in Schijndel van SNO en OCS.” zegt Berry. “Onze agenda heeft er de afgelopen jaren anders uitgezien dan we gewend waren. Het heeft ons de nodige tijd gekost. Die nieuwe situaties, de nieuwe mensen en alle dossiers en gesprekken die daarbij horen.”

Coronapandemie

En toen kwam de pandemie. ONS heeft weinig kunnen organiseren sinds die uitbraak. Willem: “Tegelijk hebben we als bestuur nog nooit zo veel overlegd. Elke twee weken bespreken we de mogelijkheden.” Begrijpelijk ging er een streep door de ene na de andere bijeenkomst, al zijn er ook nog bijeenkomsten online georganiseerd en heel sporadisch live op kleine schaal.
Hoe is ondernemend Schijndel eigenlijk uit de coronapandemie gekomen? Voor zover we kunnen zeggen dat die voorbij is natuurlijk. “De horeca, retail en evenementenbranche zijn natuurlijk erg hard getroffen. Het is ongekend wat die sectoren hebben meegemaakt. Over de hele linie komen we er gevoelsmatig nog niet zo slecht uit.”, aldus Berry. “Toch komen we in een tijd die voor het bedrijfsleven nog bedreigender zal zijn de komende jaren. De prijsstijgingen, het gebrek aan grondstoffen en het tekort aan ‘handen en hersenen’, zoals ik dat noem. Het levert nu al grote problemen op en er is geen zicht op wanneer dat verbetert.”

Vooruitzicht

De behoefte om elkaar te zien en te spreken in een ontspannen setting is daarmee juist nu ontzettend groot. Dat zal het bestuur sterken in de organisatie van komende evenementen. Er is een mooi programma voor dit jaar met borrels, een ondernemersdebat, een blind dinner en bijeenkomsten. “Laten we elkaar eerst maar eens gaan zien”, zegt Willem terecht. “We willen horen hoe het met iedereen gaat. Aandacht geven aan gestopte leden of jubilarissen. Dat hebben we ook al lang niet kunnen doen, terwijl dat eigenlijk zo belangrijk is.”

Begin maart de volgende ronde. Die gaat over bedrijfshuisvesting.