Skip to main content

Omega Installatietechniek

By 18 november 2020januari 11th, 2022Ledenverhalen

Omega Installatie Techniek

Nieuwe bedrijfscultuur bij Omega Installatie Techniek

Wat doe je als je drie elektrobedrijven, een bedrijf in werktuigbouwkundige installaties en een bedrijf in beveiligings- en brandmeldingssystemen hebt samengevoegd? Juist, dan creëer je een gloednieuwe organisatiecultuur voor de totaalinstallateur die je bent geworden door alle disciplines aan boord te halen. Algemeen directeur Rolf Lemmens vertelt hoe ze bij Omega Installatie Techniek B.V. van vijf culturen naar één cultuur gingen. “Onze nieuwe organisatie? Die staat als een huis.”

Omega Installatietechniek

Mensen op de juiste plek

“Sinds de laatste overname in oktober 2019 zijn we compleet. Met ruim 40 medewerkers helpen we particulieren en vooral bedrijven op het gebied van elektrotechniek, beveiliging, data, klimaatbeheer en duurzame energieoplossingen. Fijn voor onze klanten, die worden compleet ontzorgd en hebben nu slechts één aanspreekpunt voor alles. Plús fijn voor onze medewerkers, want iedereen doet nu waar hij of zij het best in is en wat hij het leukst vindt! Na de organisatieverandering hebben we bewust de tijd genomen te kijken naar ieders kracht, talenten en ambities. Vervolgens hebben we onze mensen laten kiezen welke rol het best bij hen past. Leuk om te zien dat de voorspelling die ik vooraf deed, voor 99% is uitgekomen.”

Korter op de bal

“Ook een verschil met vroeger, is dat onze binnendienst nu de binnenkomende vragen zelfstandig afvangt. De projectleiders die voorheen vaak uit noodzaak binnen zaten omdat hun kennis daar nodig was, kunnen nu daadwerkelijk naar buiten en ter plekke inspelen op issues die spelen bij opdrachtgevers en onze monteurs. Deze verbetering is rechtstreeks voortgekomen uit opmerkingen die we van onze klanten hadden gekregen. Ik zie feedback echt als onmisbaar hulpmiddel.”

Best of five worlds

“Vrij vragen. Ziek melden. In plaats van dat het op vijf verschillende manieren gaat, zijn we druk bezig één lijn aan te brengen in de processen, procedures en arbeidsovereenkomsten. Dit lukt natuurlijk niet van vandaag op morgen, ik schat dat we ongeveer op de helft zijn. Waar ik trots op ben, is dat we niet alleen róepen dat we onze medewerkers betrekken bij de bedrijfsvoering. We dóen het ook echt. De organisatieverandering zelf is weliswaar top-down doorgevoerd, voor de rest geloven we in bottom-up.

Zo zijn we momenteel bezig met het jaarplan voor volgend jaar. Iedere manager heeft hiervoor aan tafel gezeten met ‘zijn’ monteurs – of de commercieel of financieel medewerkers op zijn afdeling – om samen een begroting voor hun bedrijfsonderdeel te maken. Als je mensen inbreng geeft, stijgt hun commitment en groeit er een gevoel van samen. Ook voor het evalueren van processen of projecten geldt dat onze managers regelmatig in kleine groepjes met monteurs zitten. De manager luistert dan alleen en zet de actiepunten op papier, om ze vervolgens hogerop te bespreken, dingen aan te passen en terugkoppeling aan de monteurs te geven.”

Samen verder komen

Zoals ze bij Omega actief uitvoering geven aan interne samenwerking, geldt dat ook voor externe samenwerking. “Samen bereik je meer, alleen al omdat je meer ideeën en ingangen hebt. De factor ‘van elkaar leren’ is voor ons ook zeker een reden om lid te zijn van ONS. Jammer dat door alle coronaperikelen geplande bedrijfsbezoeken en andere fysieke netwerkmomenten niet door kunnen gaan nu, maar gelukkig hebben we het digitale netwerken nog. En ja, daar zie ik wel mogelijkheden. Grote kans dat je Omega over een tijdje meer tegenkomt op social media. Nieuwe klanten benaderen? Verse markten aanboren? Zeker in tijden als deze is het zonde de online kansen niet te benutten.”

Omega Installatie Techniek
Rolf Lemmens
Nieuwe Eerdsebaan 6
omega-it.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Omega Installatie Techniek
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl