Skip to main content

Interieurbouw Heusden

By 25 mei 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

Interieurbouw Heusden

Trots en veelzijdig ondernemer Paul Mettler

Als er iemand in de categorie rasondernemers valt, is het wel de Schijndelse Paul Mettler. Als eigenaar van Interieurbouw Heusden, Wijnbar De Buren én Sint Servattumus weet hij als geen ander wat risico nemen, aanpakken en ontwikkelen inhouden. Het eerste bedrijf bouwde hij in 35 jaar uit van twee naar veertig vaste medewerkers, in het tweede ziet hij volop kansen ter verduurzaming en in het derde besloot hij zo’n twee jaar geleden te investeren. “Corona vergde even het nodige aan extra stuurmanskracht, maar straks wordt het heus weer wat rustiger. Ik stop pas als mijn bedrijven futureproof zijn en de volgende generatie het naadloos kan oppakken!”

ONS- Interieurbouw Heusden

Interieurbouw Heusden

“35 jaar geleden richtte ik Interieurbouw Heusden op, samen met twee anderen. Na twee jaar overleed een van hen en twintig jaar geleden kocht ik mijn andere compagnon uit om alleen door te gaan. We zijn alsmaar gegroeid en inmiddels werken we met vele vaste mensen, flexibele krachten en onderaannemers voor bedrijven als Hans Anders, Center Parcs, de Wibra groep en diverse scholen en industriële meldkamers. Ondanks dat de coronacrisis er in het begin best even inhakte, zijn er geen gedwongen ontslagen gevallen. Ik zie medewerkers als familie en in familie snij je niet.

Bovendien kunnen we wel wat hebben en hebben we het inmiddels weer drukker dan ooit. Na de eerste maanden werd het juist een gekkenhuis en alle nieuwe klanten die ik in coronatijd heb binnengehaald zijn blijvertjes. Ook een leuk detail: mijn hele MT komt uit Schijndel. Rechterhand Mark werkt hier al 25 jaar, financiële vrouw Mirande woont ook in de buurt en vorig jaar haalde ik mijn overbuurvrouw Margie binnen. Zij gaat de sales en marketing doen.”

Er kan nog meer bij

“Toen Sint Servattumus – het bedrijf van mijn neven van wie er een inmiddels is overleden – in zwaar weer terechtkwam, twijfelde ik geen moment. Zonde als zo’n mooi lokaal product verloren zou gaan! Wat ik hier zie, is dat hobby het bedrijf is geworden. Terwijl een bedrijf runnen geen hobby is en veel bedrijfsmatige kanten heeft. Ik geef nu advies over de volle breedte, verbeter het operationele proces en zet de boel financieel op de rit. En dat gaat lukken, dat weet ik zeker! Ook in mijn plannen voor Wijnbar De Buren heb ik alle vertrouwen. Je mag het zo zien: eerste eigenaar Daniëlle heeft de baby op de wereld gezet, Judith heeft het kind vervolgens door de puberteit geloodst en nu is het aan mij om het bedrijf volwassen te maken.”

Eerst trots, dan geld

“Wat mij kenmerkt, is dat ik mijn bedrijven familiair aanstuur. Ik zie en behandel mijn personeel als familie en zij werken op hun beurt voor mij alsof het voor zichzelf is. Wat mij betreft is het heel belangrijk dat je als ondernemer niet eerst denkt aan geld verdienen, maar dat je een bedrijf bouwt waar je trots op bent. Als je dat vervolgens uitstraalt, gaan je medewerkers en klanten het ook voelen en komt succes vanzelf.

Een andere levensles die ik regelmatig zakelijk inzet, is dat je zonder dalen ook geen pieken hebt. Zelf ben ik gaandeweg mijn oudere broer en mijn zoon verloren; deze ervaringen hebben me doen inzien dat je overal bovenop kunt komen. De laatste tijd heb ik veel gepraat met enkele van onze jongere medewerkers die het moeilijk vinden de psychische klappen van de coronacrisis te incasseren. Als ze dan na de nodige peptalks weer trots op zichzelf zijn, geeft me dat enorm veel voldoening.

Met Interieurbouw Heusden heb ik een bedrijf neergezet dat klaar is voor de toekomst. Ik ben pas 62, maar als ik straks stop kan het team zonder mij verder. Ik laat iets achter waar ik blij van word en trots op ben! En daar gaat het om.”

Interieurbouw Heusden
Paul Mettler
Mandenmaker 34
interieurbouwheusden.nl
sintservattumus.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Interieurbouw Heusden
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl