Skip to main content

Van Liempd Tandtechniek

By 23 maart 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

Van Liempd Tandtechniek

Hand- en tandwerk bij Van Liempd Tandtechniek

Op school was hij geen uitblinker. Op z’n 18e ging hij bij zijn vader werken en in 2008 begon hij voor zichzelf als tandtechnicus, vanuit het schuurtje in zijn achtertuin. Anno 2021 maakt Sander van Liempd – samen met zijn team – vele kronen, bruggen, implantaten en kunstgebitten per jaar. “Deze worden vervolgens door tandartsen in de mond van patiënten geplaatst. We zitten momenteel in Den Bosch, hebben 13 medewerkers en werken samen met zo’n 50 tandartsen. Duizenden inwoners van Den Bosch, Schijndel en omgeving lopen inmiddels met een door ons gemaakte gebitsprothese rond.”

Van Liempd tandtechniek - Sander

In de voetsporen van…

“Na school ben ik eerst in dienst gegaan. Daarna stapte ik, net als mijn beide broers en zus, bij pa in het familiebedrijf”, legt Sander uit. “Ruim 20 jaar heeft hij ons alles bijgebracht over tandtechniek, totdat hij het bedrijf verkocht in 2006.” Met de nieuwe eigenaar heeft Sander nog 1,5 jaar samengewerkt, maar al snel wist hij: ik ga het zelf doen. Hij scharrelde het gereedschap bij elkaar, zocht klanten op en Van Liempd Tandtechniek was een feit. “Als het erin zit, komt het er wel uit, zei mijn vader altijd. En dat is ook gebleken.” Toen de Schijndelse schuur te klein werd, verhuisde het team naar Den Bosch. “Het is dat mijn vader gestorven is in 2010, anders had hij zich maar wat graag bemoeid met de zaken”, lacht Sander.

Digitaal tanden maken

“De hele dag ben ik bezig, zowel met handmatig protheses maken als met het aansturen van de tandtechnici en het adviseren van tandartsen. Ons werk is van nature echt handenarbeid, toch zitten we steeds vaker achter de computer. Neem nu een kroon. Vroeger sleep de tandarts de tand af, maakte een afdruk en ik maakte op basis daarvan een model. Tegenwoordig maakt de tandarts met een digitale stift een scan in de mond en die scan krijg ik digitaal binnen, om er vervolgens tanden op te maken. Achter de computer ja, dat gaat stukken sneller dan met de hand. Je kunt dus wel stellen dat onze functie enorm aan het veranderen is door de digitalisering. Gelukkig zit ik niet alleen maar op kantoor, ik sta ook veel mee aan de behandelstoel. Patiënten zelf zien en spreken werkt fijn. Een prothese blijft toch maatwerk, een echte standaard is er niet.”

Samen sterk

Van Liempd tandtechniek is gevestigd in tandheelkundig centrum De Schubertsingel. In dit pand is ook tandartspraktijk Staas en Bergmans te vinden, met wie hij veel samenwerkt. “In onze ruim 30 behandelkamers werken tandartsen met ieder hun eigen specialisme. Denk aan implantologen, endodontologen, paradontoloog, chirurgtandartsen, mondhygiënisten en kindertandartsen. Naast een praktijk voor algemene tandheelkunde is dit ook een verwijskliniek. Tandartsen uit heel Nederland sturen hun patiënten hierheen als deze specifieke zorg nodig hebben.

Samen zijn we sterk, dat is mijn motto. En dat is ook de reden voor mij om lid van ONS te zijn. Ik ben natuurlijk een late ondernemer – was eind dertig toen ik begon – en kan soms wel een frisse mening of andere kijk gebruiken. Daarnaast wil ik gewoon niets missen in Schijndel, want hier is toch waar het allemaal begon!”

Van Liempd Tandtechniek
Sander van Liempd
Schubertsingel 32, Den Bosch
www.ttlvanliempd.nl

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Van Liempd tandtechniek
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl