Skip to main content

Gebrek aan ruimte

Gebrek aan ruimte

Bram Voets: "Er moet echt iets gebeuren"

De verwachting is dat het normale leven de komende tijd weer op gang komt. Dat betekent dat ondernemersvereniging ONS eindelijk weer kan opstarten met haar vertrouwde activiteiten. Het komt op een goed moment, want er valt wat in te halen. Schijndelse ondernemers hebben de behoefte om juist nu met elkaar te klankborden. DeMooiSchijndelKrant gaat daar een handje bij helpen. Deze jaargang schuift de redactie meerdere keren per jaar aan bij lokale ondernemers die praten over onderwerpen van betekenis. Zo is het gebrek aan bedrijfshuisvesting een probleem in Meierijstad en zeker ook in Schijndel. Bram Voets is voor zijn bedrijf Voets Specialiteiten al jaren op zoek naar een nieuw onderkomen. We spreken hem en Robin Geerts (bestuurslid ONS) over dit onderwerp.

ONS - Bedrijfshuisvesting met Bram en Robin

Geluk met goede buren

Wie een bezoek brengt aan Voets Specialiteiten aan de Heidebloemstraat ervaart direct dat het bedrijf uit zijn jasje is gegroeid. Een parkeerplaats vinden is niet makkelijk. Als je geluk hebt komt er net een plekje vrij. Anders ontkom je er niet aan de auto bij een buurbedrijf te parkeren. Dat voelt een beetje ongemakkelijk. Ook voor eigenaar Bram Voets. “Al hebben de ondernemers er wel begrip voor. We hebben geluk met zulke goede buren. Dat komt ook omdat we elkaar begrijpen, want we hebben allemaal hetzelfde probleem: een gebrek aan ruimte.” Voets Specialiteiten kan op de huidige plek niet meer doorgroeien. Terwijl de omzet wel flink toeneemt, de afgelopen twee jaar verdubbelde de omzet. Bram: “Soms moeten we keuzes maken die ons commerciële team remmen. Dat is uiteraard niet wenselijk, maar dan kunnen we niet anders.”

Structureel gebrek aan ruimte

Eenmaal in het pand vraag je je af hoe de groothandel in lekkernijen alle producten krijgt verwerkt en opgeslagen. De kantoren en ontvangstruimte zijn krap. Iedere vierkante meter wordt gebruikt, overal zit personeel. Dat is in het magazijn niet anders. Smalle gangen herbergen duizenden producten. Heftrucks en magazijnpersoneel moeten elkaar goed in de smiezen houden. Laaddocks zijn er niet. “We laden de producten vaak letterlijk vanaf de straat het magazijn in. Dat is een flinke klus als je bijvoorbeeld een vrachtwagen met dertig pallets binnen krijgt. Dan zijn we meer bezig met buienradar dan met andere dingen. Op die manier wil je je tijd niet gebruiken”, zegt Bram.

Robin herkent dit probleem. Hij heeft als bestuurslid van ONS bedrijfshuisvesting in zijn portefeuille. Wekelijks spreekt hij ondernemers als Bram, die kampen met ernstig ruimtegebrek en graag naar een groter onderkomen willen. “Uit onderzoek blijkt dat vooral Veghel en Schijndel met dit probleem kampen. Dit speelt al jaren, vooral voor de categorie MKB+. Het wordt hoog tijd dat er iets gaat gebeuren”, is Robin ernstig. Hij stipt ook aan dat er nog geen vijf procent leegstand is. Daardoor komt de carrousel maar niet op gang die ervoor moet zorgen dat panden vrijkomen.

Lokale cultuur is belangrijk

Als er geen plek is in je eigen omgeving, waarom dan niet een stap maken naar bijvoorbeeld Den Bosch of een andere plek in de regio? “Die afweging hadden we zo gemaakt. Dat willen we absoluut niet.”, zegt Bram resoluut. “We zijn gehecht aan ons lokale personeel. Als je ziet hoeveel fietsen hier iedere dag staan. Dat lokale past binnen de cultuur van ons bedrijf en dat willen we niet veranderen.” “Bovendien”, voegt Robin toe. “Bedrijven als Voets Specialiteiten zijn erg belangrijk voor de gemeenschap. Niet alleen als werkgever, maar ook als sponsor van verenigingen en initiatieven. Als dorp moet je daarom niet willen dat zulke bedrijven naar bijvoorbeeld Oss verhuizen.” Hij vindt het jammer dat het stil blijft vanuit de gemeente, terwijl al heel lang duidelijk is dat de problemen er zijn. “Nu de verkiezingen er aan komen, hopen we dat het nadrukkelijker op de agenda komt”, kijkt Robin vooruit. Bram maakt zich er grote zorgen over. “Zo kan het in ieder geval niet langer. En dan spreek ik ook namens veel collega-ondernemers.”

Reactie van de gemeente

De redactie van MooiSchijndel stelde de gemeente wat vragen over dit onderwerp.

Herkent de gemeente dit probleem?
Ja, wij herkennen dit probleem. Het is geduid in het behoefteonderzoek naar bedrijventerreinen dat in 2021 is uitgevoerd.

Wat gaat jullie doen om het probleem aan te pakken?
In november 2021 heeft de gemeenteraad een ontwikkelrichting vastgesteld, naar aanleiding van een onderzoek naar de behoefte aan bedrijventerreinen. Op dit moment onderzoeken wij de mogelijkheden en consequenties van deze ontwikkelrichting. We hebben er voor gekozen de lokale bedrijven te faciliteren. Daarbij zijn we op zoek naar nieuwe bedrijventerreinen in elk van de vier grootste kernen (Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Erp). We onderzoeken deze ontwikkelrichting en de consequenties daarvan. We bekijken welke vervolgstappen we alvast kunnen zetten, vooruitlopend op de Omgevingsvisie, waar de integrale afweging gemaakt moet worden.

Op welke termijn komen er bedrijventerreinen bij en waar?
Dat weten we op dit moment niet. We doen hier onderzoek naar, maar op dit moment weten we dit nog niet.

Colofon
Artikel: DeMooiSchijndelKrant
Tekst: Jeroen van de Sande
Foto: Wiek van Lieshout