BIZ Duin
Een gesprek met Bas van Breugel
Collectieve beveiliging op Bedrijventerrein Duin
In ons laatste gesprek duiken we in het verhaal van Bas van Breugel van GACOM brand- en beveiligingssystemen. Zijn bedrijf beheert de collectieve beveiliging van bedrijventerrein Duin in Schijndel. Bas deelt zijn inzichten over waarom deze beveiliging zo cruciaal is en waarom jouw stem voor dit initiatief van belang is.
Bas van Breugel is getrouwd met Fanny en hebben twee kinderen, Babet (17) en Cas (15). Ze wonen in het altijd gezellige Helmond. Na zijn opleiding is hij meteen in de beveiligingstechniek gestapt. Na wat omzwervingen kwam hij 14 jaar geleden bij GACOM terecht. “In 2010 werd ik mede-eigenaar van GACOM. Drie jaar geleden heb ik alle aandelen overgenomen. Mijn vrouw zit inmiddels ook in het management, we noemen het dan ook wel eens ons familiebedrijf. Zo voelt het ook. Inmiddels hebben we 30 man in dienst. Zo’n mooie gestage groei vroeg om een groter pand. Toen zijn we op de Leeuwenhoekweg in Schijndel terecht gekomen.
Ons specialisme is beveiligingstechniek in de breedste zin van het woord. We adviseren en installeren inbraaksignalerings-, brandmeld- en ontruimingssystemen maar ook camerabeveiliging en toegangscontrole zijn voor ons dagelijkse kost. Dit doen we met name voor MKB-bedrijven. Zo ook hier op bedrijventerrein Duin zoals bijvoorbeeld voor De Wit Schijndel, Gebr. Van Aarle, Euroma en houtdrogerij van Kasteren. Verder zijn we heel actief in de zorg zoals bij verzorgingstehuizen en voorzien we landelijk alle crematoria en uitvaartcentra van de DELA van beveiligingssystemen.”
“Een aantal jaar geleden zijn wij in contact gekomen met Jos van Asten en Marjon van der Pol van Vitaal Veghel. Zij zochten een nieuwe beveiligingspartner voor het bedrijventerrein zowel in Veghel, Schijndel als Sint-Oedenrode. Wij hebben toen het onderhoud en beheer overgenomen. De camerasystemen zijn in de drie kernen nog steeds hetzelfde alleen wordt het in Veghel anders ingericht. Zij hebben bijvoorbeeld slagbomen bij de toegangswegen. Dat gaat niet op Duin in Schijndel vanwege woonhuizen op het bedrijventerrein en de doorgaande wegen die hier langslopen. Wat we wel kunnen doen is meer en innovatievere camera’s ophangen zodat je zicht hebt op alle toegangswegen. Duin heeft nu nogal wat blinde vlekken en die weten criminelen snel te vinden. Als je weet wat voor verkeer er voorbijkomt, waar de risico’s liggen, kun je bedenken wat je extra beveiligd wil hebben.”
“Iedere ondernemer zal zelf al camera’s hebben hangen op hun pand. Maar formeel gezien mag je niet zomaar de openbare weg filmen. De openbare wegen zijn dus niet in beeld. Daar is BIZ voor. Zo zijn alle toegangswegen in beeld en kunnen we het grootser aanpakken. De kosten met zijn allen delen maakt het voor iedereen voordelig. Er zijn nu een aantal bedrijven die investeren maar simpel gezegd met minder investeringen kunnen we ook minder ontwikkelen en kunnen we ongenode gasten minder goed signaleren en tegenhouden.”
“Er is zeker verbetering mogelijk en eigenlijk ook noodzakelijk. Dat kan doormiddel van slimmere technologieën, betere camera’s en software. We kunnen bijvoorbeeld ’s-avonds een grote bundel licht aan laten gaan wanneer er verdachte voertuigen het industrieterrein oprijden. Dat schrikt kwaadwillende af én we kunnen signaleren wie er ons terrein opkomt. We kunnen sneller zien welke auto’s dat zijn en op wiens naam het voertuig geregistreerd staat, zodat de alarmdiensten en politie sneller kan reageren. Dat is een mooi alternatief als slagbomen niet kunnen. Als er geen of verouderde camera’s hangen dan kan iedereen zomaar redelijk onherkenbaar het industrieterrein oprijden.”
“Wat ondernemers vaak ook niet in de gaten hebben is dat wij aan de voorkant veel incidenten voorkomen. Als wij een voertuig signaleren met een crimineel kenteken dan worden we automatisch gekoppeld aan de meldkamer of we schakelen met Jansen Beveiliging. Zij gaan dan een kijkje nemen op het bedrijventerrein en kunnen verdachte auto’s of mensen volgen op het bedrijventerrein. Je moet hierbij niet alleen denken aan inbraken maar ook aan illegale deals en brandstichting. Een camerasysteem kan zoveel meer vooraf doen dan je denkt. Er is genoeg te doen aan de veiligheid van Duin en daarom maakt het zo belangrijk dat we dit met z’n allen gaan doen.”
“Kunnen we dan alle criminaliteit op het bedrijventerrein voorkomen met betere collectieve beveiliging? Nee, dat is een utopie. Maar als we beter beveiligd zijn dan ‘de buren’, zullen ze daar sneller hun slag slaan. Als we nu niks doen worden wij straks ‘de buren’ en dat moeten we voorkomen.”
Ga hoe dan ook stemmen!
Samenwerken is de sleutel tot een veilige toekomst. Het is niet alleen een investering in de veiligheid van je eigen bedrijf, maar ook in het collectieve welzijn van het gehele bedrijventerrein. Daarom vragen we je hoe dan ook je stem uit te brengen. Ook als dit betekent dat je tegen de collectieve beveiliging van bedrijventerrein Duin bent. Een ‘JA’ zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar zonder genoeg stemmen kunnen we de telling helemaal niet door laten gaan. Vul je stemformulier nog in vóór 4 december in en stuur deze retour (4 december moet het stemformulier bij de notaris zijn!).