BIZ Duin
Een gesprek met Caspar Schellekens
Collectieve beveiliging op Bedrijventerrein Duin
Op het altijd drukke bedrijventerrein Duin spreken we met Caspar Schellekens. Trotse eigenaar van De Paal Parket én ambassadeur van de collectieve beveiliging op Duin. We praten met hem over het belang van de beveiliging en zijn ervaring de afgelopen jaren.
De Paal Parket
Een bedrijf dat al meer dan 24 jaar zakendoet op Duin. Hij en zijn vader hebben een lange geschiedenis op Duin. Zijn vader was meer dan 40 jaar actief in de meubelmakerij, ook op Duin. Ondertussen heeft Caspar het stokje overgenomen en zich volledig gericht op houten vloeren voor particulieren. De naam ‘De Paal’ is een familie bijnaam, zo worden ze al generatie op generatie genoemd. Deze naam moest ook in het bedrijf van Caspar zeker behouden worden.
Oorsprong van Collectieve beveiliging
Caspar vertelt: “Ons pa heeft samen met Toon van de Velden en een paar anderen het eerste initiatief genomen in de collectieve beveiliging. Ze waren heel betrokken en zorgde goed voor de veiligheid en het welzijn van hun bedrijventerrein. En dat doen we nu nog steeds.”
“Ik vind het belangrijk dat BIZ collectieve beveiliging op bedrijventerrein Duin breder gedragen gaat worden. Op dit moment zijn er maar een aantal ondernemers die deelnemen, en zij doen dit al jarenlang. Ik ben van mening dat dit nog groter en sterker zou kunnen zijn als alle bedrijven betrokken zouden raken. Criminelen kiezen toch de weg van de minste weerstand. Als Duin niet langer aantrekkelijk is vanwege de effectieve en strikte beveiliging, kunnen criminelen hier niet meer hun slag slaan. Kijk maar naar het industrieterrein van Veghel, daar hebben ze grote slagbomen wat superveilig is. Samen kunnen we op Duin ook veel bereiken als we proactief zijn en blijven investeren in onze veiligheid.”
Caspar haalt het voorbeeld aan van een industrieterrein in Nuenen dat minder goed beveiligd was en daardoor een magneet werd voor criminaliteit. De gevolgen van weinig en slechte beveiliging kunnen heel veel impact hebben, het is beter om dit te voorkomen dan te genezen.
De kracht van samenwerking
“De collectieve beveiliging creëert ook saamhorigheid. We hebben misschien de neiging om allemaal onze eigen beveiligingsmaatregelen te nemen. Maar samenwerken in een collectief biedt meer slagkracht en zorgt ervoor dat iedereen profiteert. Ook bij de bijeenkomsten die BIZ organiseert krijgen we vaak een interessante lezing, handige tips en inzichten. Die zijn echt van onschatbare waarde. Een van die gouden tips kreeg ik zelf ook via een andere ondernemer. Je kunt namelijk korting krijgen op je verzekeringspremie. Als je aan de ene kant de contributie van BIZ betaalt, dan kun je aan de achterkant iets van je verzekeringspremie afhalen. Dat wilde ik zeker niet laten liggen. Echt een gouden tip dus.”
Doe mee
“Op dit moment zijn er niet veel inbraken op DUIN maar dat kan elk moment veranderen. Ik herinner me nog goed een brand binnen ons bedrijf. Als je dat soort dingen meemaakt dan denk je meteen: ‘Shit had ik het maar beter gedaan’. Er moet altijd eerst iets gebeuren voordat je wakker geschud wordt. Vroeger had ik nog wel eens een onveilig gevoel of werd ik achterdochtig als ik iemand langzaam zag rijden op DUIN. Dan vertrouwde ik de situatie niet en dan ging ik er wel eens achteraan. Door de goede ANPR-kentekenplaatherkenning en alle beveiligingscamera’s heb ik dat gevoel niet meer. Dat is dus een goede zaak. Maar dit kunnen we alleen in stand houden als er meer ondernemers lid worden van het collectief. Dan kunnen we ook kijken naar nieuwe technologische oplossingen voor de veiligheid van DUIN. We willen namelijk up-to-date blijven met onze beveiligingssystemen. Als we minder beveiligd zijn dan andere terreinen in de regio worden wij misschien een hotspot voor criminaliteit. We moeten dus vooruit blijven denken en samen de kosten delen.”