Skip to main content

Beijer Automotive

By 16 juni 2021januari 11th, 2022Ledenverhalen

Beijer Automotive

Vol gas de wereld rond met Beijer Automotive

In politiebusjes, leswagens en wegenwachtauto’s. In Nederland, Europa én de rest van de wereld. De technologie van Beijer Automotive vind je terug in menig bedrijfs- en overheidsvoertuig. “Daar waar bits & bytes uit netwerken in auto’s vertaald moeten worden naar relevante informatie – bijvoorbeeld om taximeters en ritregistratiesystemen aan te kunnen sluiten – komen ze bij ons uit”, vertelt eigenaar Ronald de Beijer.

Ronald de Beijer (Beijer Automotive)

Verjaardagsfeestjestaal

In voor buitenstaanders duidelijke taal uitleggen wat ze doen, vindt Ronald nog best lastig. “De technologie die we ontwikkelen fungeert als interface. Hij is nodig om de apparatuur in auto’s – denk aan een ongevallenregistratiesysteem in een politieauto en het ritregistratiesysteem in de taxi – aan te kunnen sluiten en van de juiste informatie te voorzien. Kortgezegd meten en analyseren we voertuigdata en stellen we deze beschikbaar. En dat is zo’n specialisme dat we eigenlijk geen concurrenten hebben. De helft van onze omzet is export, waarvan weer de helft binnen en de helft buiten de EU ligt. Naast de ANWB en het Nederlandse politiecorps zijn ook tal van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in andere delen van de wereld onze klanten.”

Van a4’tje naar database

“Het begon in de kippenschuur van mijn vader, waar ik als tiener apparatuur en navigatiesystemen inbouwde. Van alle voertuigen en modellen had ik een a4’tje met aansluitpunten en instructies opgesteld, dat op een gegeven moment zo vaak opgevraagd werd door concurrenten dat ik er in de jaren ’90 een boek van heb gemaakt en de info voortaan verkocht in plaats van weggaf”, gaat Ronald verder. “Philips Car Systems kocht er meteen een, en ook alle Halfords vestigingen. Toen het versturen van updates op papier te omslachtig werd, hebben we een database laten bouwen. Deze loopt momenteel in zes talen en zo’n 7000 bedrijven hebben hier een abonnement op of gebruiken hem. Naast deze INCAR-database hebben we ook patent op onze software die de netwerkgegevens van moderne voertuigen analyseert.”

Ontembare ontwikkeling

Ook al zijn ze met hun zorgvuldig opgebouwde kennisdatabase niet zomaar in te halen voor anderen, Beijer Automotive staat nooit stil. “Laatst hebben we samen met Microsoft een big data platform ontwikkeld, waarop we weers- en verkeersinfo aanbieden. De techniek uit auto’s laat zien waar het regent, weer je zou moeten gaan strooien of waar gaten in het wegdek zitten; er lopen nu pilots met de overheid en Rijkswaterstaat. Wat voelde ik me trots toen ik tijdens de presentatie van Microsoft onze naam zag staan tussen Akzo en Shell. Dat hebben we met ons relatief kleine bedrijf – er staan 17 mensen op de koffielijst – toch mooi voor elkaar!”

Beijer Automotive
Ronald de Beijer
Ambachtstraat 22a
beijer.com

Colofon
Tekst: Typisch Fem
Foto: Beijer Automotive
Ook in deze rubriek?
Mail naar info@schijndelsnetwerk.nl