ALV 2020
Veiligheid & beveiliging
Een veilige werk- en leefomgeving voor jezelf, je medewerkers en je gezin is een eerste voorwaarde voor prettig wonen, werken en ondernemen. Bij ONS is veiligheid dan ook één van de speerpunten. Daarom houden we je graag op de hoogte over de actuele stand van zaken op dit gebied.
Collectieve (camera)beveiliging
Op zowel De Duin als de Rooiseheide is voorzien in collectieve beveiliging. Zo is De Duin voorzien van ANPR-camera’s, waarmee verdachte en gestolen auto’s worden gesignaleerd als ze langs zo’n camera rijden. De Rooiseheide heeft zo’n systeem nog niet.
Het idee van collectieve beveiliging, is dat we het samen doen. De kosten voor de beveiliging worden in dat geval verdeeld over de deelnemende bedrijven, de gemeente en de verzekeringsmaatschappij en zijn daarmee voor iedereen behapbaar. Op dit moment is het aantal deelnemende bedrijven echter te laag. Hierdoor komen de kosten van de collectieve beveiliging op de schouders van enkelen terecht. Een situatie die ik wel eens vergelijk met een avond in de kroeg, waar iemand graag mee drinkt, maar zelf geen rondje geeft. Diegene wil je toch niet zijn?
Korting op je verzekeringspremie
Samen deelnemen aan de collectieve beveiliging is niet alleen eerlijker, het levert je ook wat op. Behalve een veiliger terrein, krijg je namelijk bij deelname ook korting op je verzekeringspremie. Graag breng ik je in contact met Marjon van der Pol, die aansluiting kan regelen en de verdere details kent.
Cybercriminaliteit
Naast fysieke criminaliteit is ook cybercriminaliteit een steeds belangrijker wordend aandachtspunt. Voor veel ondernemers lijkt dit misschien een ver-van-mijn-bed-show: ze denken dat hun organisatie niet interessant genoeg is voor cybercriminelen. Uit een onlangs gehouden onderzoek bleek echter dat maar liefst 57% van alle Nederlandse bedrijven op zijn minst één keer slachtoffer is geweest van een vorm van cybercriminaliteit. Een ruime meerderheid geeft dus aan dat zijn of haar bedrijf al eens is getroffen door een cyberaanval. In de meeste gevallen ging het daarbij om malware (26%), phishing (25%) of om een datalek (15%). Zorg dus dat je systemen up-to-date en goed beschermd zijn! Weet je zelf niet waar je moet beginnen of twijfel je hierover? Onder onze leden zijn voldoende ondernemers die je graag verder helpen!
Ondermijning: bovenwereld en onderwereld raken verweven met elkaar
Soms is criminaliteit niet direct als zodanig te herkennen. Bijvoorbeeld bij ondermijning: een vorm van criminaliteit waarbij bovenwereld en onderwereld verweven raken met elkaar. Criminelen schuwen het daarbij niet om ‘legale partijen’ te beïnvloeden, te onderdrukken of af te persen. Denk daarbij aan ondernemers, ambtenaren en onschuldige burgers. Hierbij wordt soms zwaar geweld gebruikt. Dit ondermijnt en bedreigt onze samenleving en rechtsstaat. Als ondernemer kun je een steentje bijdragen tegen ondermijning door scherp te blijven op signalen in je woon- en werkomgeving. Dat is lastig, maar het begint met bewustwording. Als bestuur van ONS besteden we hier daarom regelmatig aandacht aan, zodat we samen scherp kunnen zijn op deze vorm van criminaliteit.
Frans van Hooft
Veiligheid & beveiliging
Reageren?
Heb je vragen of ideeën op het gebied van veiligheid? Of wil je in gesprek met ons over dit thema? Geef dit dan op deze pagina even aan. We plannen dan een (veilig) gesprek om met elkaar van gedachten te wisselen.